Daire Karar Detayı

Daire
5
Karar Tarihi
07.01.2025
Karar No
686
İlam No
84
Madde No
1
Kamu İdaresi Türü
Yüksek Öğretim Kurumları
Hesap Yılı
2023
Konu
Çeşitli Konuları İlgilendiren Kararlar

KARAR

Fazla ödeme

…. Üniversitesi Araştırma Hastanesi tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) fatura edilecek veya mesai dışı ödeme (MDÖ) kapsamında olan bazı tedavi, tetkik ve ameliyatların silinmesi suretiyle …. TL kamu zararına sebebiyet verildiği hususu ile ilgili olarak;

Hastanenin ana geliri muayene ya da tedavi edilen hastalara yapılan işlemler için SGK’ya fatura edilen tutarlar ile mesai dışı ödemeler (MDÖ) kapsamında tedavi edilen hastalardan tahsil edilen fark tutarlarından oluşmaktadır.

Yargılamaya Esas Raporda; Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS)’ nde yer alan sağlık hizmeti verilerinden bazı tedavi, tetkik ve ameliyatların silindiği, buna bağlı olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) fatura edilecek veya mesai dışı ödeme (MDÖ) kapsamında olan gelirlerden mahrum kalındığı gerekçeleriyle kamu zararı oluştuğu belirtilmiştir.

Yürürlükteki mevzuat hükümleri ve yapılan uygulamalar doğrultusunda; sağlık hizmeti sunumunun faturalandırma işlemleri, Sağlık Bakanlığının izin verdiği onaylı Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) MEDULA sisteminin entegre olarak çalışması ile olmakta, hastaneye gelen hastaların verileri poliklinikte görev yapan ilgililer tarafından, HBYS sistemine kullanıcı şifresi ile girilmekte ve hastaya konulan tanı neticesinde uygulanan tedaviye göre ilgili prosedür takip edilmek suretiyle SGK’ya faturalandırılmakta; öğretim üyeleri tarafından mesai saatleri dışında bizzat verilen sağlık hizmetleri için de SGK tarafından belirlenmiş fiyat listelerine göre hasta dosyası üzerinden ilave ücret alınabilmektedir.

Denetçi sorgusunda gerekçesiz olarak kurumun bilgisayar programından silinmek suretiyle tahsil edilmesi gereken gelirlerin engellendiği ifade edilmiş olsa da; dosya kapsamındaki bilgi ve belgeler incelendiğinde; hasta yoğunluğuna bağlı olarak HBYS üzerinden ameliyat ve yapılan işlemlerde veri girişinin hatalı olması, yapılmayan bir ameliyat ve işlemin girilmiş olması, hastaların karıştırılarak farklı bir hastaya ameliyat ve işlemlerin girilmesi vb hatalı veri girişlerinin yapıldığı durumlar söz konusu olabilmektedir. Bu hata ve yanlışlıkların düzeltimi ile silinmeyen ve hatalı durumdaki verilerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) MEDULA sistemine fatura edilmesinin önüne geçilmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Türkiye’de yer alan tüm kamu hastaneleri ve özel hastanelerin, sosyal güvence kapsamındaki hastalara sunmuş oldukları sağlık hizmetlerinin hastanelere ödemesini; fatura ve ekinde yer alan EPİKRİZ bilgisini kriter alarak yapmaktadır. Epikrizde yer almayarak fatura edilmeyen işlemlerin kurumun bilgisayar programından silinmesi suretiyle kamu zararı oluşturduğu kanaatine varmak mümkün değildir.

Bununla birlikte; sorgu konusu edilen hususla ilgili olarak yapılan işlemlerin düzeltme amaçlı olup olmadığı hususunun netleştirilmesi amacıyla … Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmıştır. Üniversite Rektörlüğü tarafından da ilgili mevzuat gereği disiplin soruşturması sonucunda ilgililer hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri alınmıştır.

Bu itibarla; yukarıda yapılan açıklamalar ve başlatılan adli ve idari süreç göz önüne alındığında; …. Üniversitesi Araştırma Hastanesi tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) fatura edilecek veya mesai dışı ödeme (MDÖ) kapsamında olan bazı tedavi, tetkik ve ameliyatların silinmesi hususunda kamu zararı oluşmayan ….TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına;

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi uyarınca işbu İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.