INTOSAI’nin 25. Kongresi Mısır’da Gerçekleştirildi

Uluslararası Sayıştaylar Birliği INTOSAI’nin 25. Kongresi, Mısır Sayıştayı ev sahipliğinde 27–31 Ekim 2025 tarihleri arasında Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde gerçekleştirildi.

Küresel ekonomik istikrarsızlık dönemlerinde Sayıştayların rolü ve dijital dönüşüm sürecinde denetimin geleceğinin ele alındığı Kongrede; “Finansal ve ekonomik kriz dönemlerinde hükûmet faaliyetlerinin ve merkez bankalarının denetiminde Sayıştayların rolü” ve “Denetimde yapay zekâ tekniklerinin kullanımı ve dijital denetim araçlarının yaygınlaştırılması” temaları kapsamında, denetim kurumlarının kriz zamanlarında mali şeffaflığı nasıl koruyabileceği, merkez bankalarıyla ilişkilerinin nasıl yapılandırılabileceği ve yapay zekâ teknolojilerinin denetim süreçlerine nasıl entegre edileceği konuları ele alındı. Kongrede Başkanlığımız, denetimde yapay zekâ tekniklerinin kullanımı ve dijital denetim araçlarının yaygınlaştırılması teması altında bilgi teknolojileri denetimi ve veri analitiği uygulamaları konularında deneyim paylaşımında bulunmuştur.

Çeşitli Sayıştaylar ile yürütülen ikili temaslar kapsamında, Pakistan Sayıştayı ile iş birliğinin geliştirilmesine yönelik yeni bir Mutabakat Zaptı imzalanmış; Libya Sayıştayı ile imzalanan Kapasite Geliştirme Destek Projesi Protokolü çerçevesinde ise Libya Sayıştayı’nın denetim kapasitesinin güçlendirilmesi ve kurumsal gelişiminin desteklenmesine ilişkin iş planı somutlaştırılmıştır.